Как да направим една стая по – приветлива и уютна

Когато живеем е в един дом свикваме с вида му и го възприемаме като нещо напълно естествено. Но това омръзва и в един момент искаме да променим нещо. Понякога дори малка мебел от LEOS Mebel, детайл, цвят може да окаже огромно въздействие и да внесе напълно ново усещане за пространството. Без значение дали говорим за кухня, хол, спалня или детска стая, има няколко трика , които работят за всяка стая и няма да сгрешите, ако ги приложите.

Добавете цвят

Въпреки че можете да създадете красиво пространство без никакви ярки нюанси, добавянето на дори малко колорит към една стая ще направи атмосферата по – спокойна и привлекателна. Освен това цветът може да послужи като фокусна точка и да отвори стаята.

Ако се съмнявате какъв цвят да включите, изберете пастелно синьо, зелено, жълто, лилаво, в зависимост от стаята и вашите лични предпочитания. Тези цветове перфектно контрастират с топли елементи като кожа и дърво и се усещат почти като неутрални, за да се съчетаят и с други акцентни цветове.

Килим

Един красив килим с шарки е мощен инструмент на дизайна, който влива енергия в стаята. Предимствата на килима са много – създава уют, добавя цвят, текстура, може да бъде акцент, действа като шумоизолатор, дава усещане за топлина в хола. Освен това защитава пода от петна и издраскване. Не на последно място, килимът може да служи и като  естествен разделител на голямата стая. С килим може да се отдели зона за сядане в хола, кът за четене в спалнята, зона за игра в детската стая.

Изберете подвижни мебели

Малки маси, табуретки, които имат място за багаж, леки дивани, столове, които се сгъват, маса, която пада от стената, са само малка част от огромното разнообразие мебели за малката стая. Този тип мебели се местят лесно и правят всяка стая по-удобно и уютно място, дават възможност за свобода и движение.

Помислете за разстоянията между мебелите

Без значение колко голяма е една стая, слагането на всякакви мебели не е решение. Добре е да се помисли за правилното разпределение и баланс в стаята. Ако се обзавежда всекидневна, има ограничение за това колко голяма трябва да бъде групата за сядане – диван, фотьойл, маса, за да може да има достатъчно разстояние, но и да се води спокоен разговор. Ако е кухня – масата да бъде достатъчно голяма, за да събере цялото семейство, но и да не заема толкова голямо място, че да не може да се преминава, или пък столовете да не се местят спокойно.

Мебели за съхранение

Всяка една стая може да се превърне в място с пълен безпорядък. И тук на помощ идват мебели, рафтове, кошници, кошове и кутии за съхранение. Те са идеалното решение за всяка стая и ако изберете модел, който не е с открити плотове, може да скриете ненужни предмети, ако дойдат неочаквани гости, например.

Кошовете пък са перфектни за одеяло или възглавница в спалнята, за разпилените играчки в детската стая, за малки аксесоари или готварски книги в кухнята.

И все пак, не забравяйте, че перфектният ред не винаги означава перфектен дом. Все пак целта е да обзаведем дом, изпълнен с живот  и малко контролиран хаос никога не е излишен.

Осветление

Има причина осветлението да е много важен елемент, за да направите дома си уютен! Може би няма нищо по-важно от доброто осветление за създаване на приветлива атмосфера.

Ако не сте сигурни как да проектирате топла стая, отговорете на няколко въпроса: Колко източника на светлина има в стаята? Какъв е дизайнът на всяко тяло? Харесва ли ви? Крушките, които използвате, топли ли са или студени?

Уверете се, че имате различни сценарии за осветление и различно разположени настолни и подови лампи.