Как да изберем детска количка

Едно от задължителните неща, които всеки родител трябва да купи за своето новородено е детската количка. Това е аксесоар, който трябва да бъде удобен не само за детето, но и за майката, да е маневрена, лека и най-вече – здрава и безопасна за детето. Подходящата количка може да създаде онази лекота и свобода на ежедневието с бебето – от разходка в парка до разходка из мола.

Но намирането на най-добрата от голямото разнообразие детски колички не е лесно. Пазарът е наситен с различни видове модели и цени, които варират в широки граници. Така че, когато започнете търсене, първо помислете за бюджета си. След това помислете как планирате да използвате количката си, за да стесните възможностите си. Задайте си някои ключови въпроси, като: Къде ще я използвате? Къде ще я съхранявате? Колко бебета ще я използват? И колко неща имат?

Комбинирана количка – с всички аксесоари

Ако искате само една количка, която да служи на вашето бебе през годините – от пеленаче до две-три годишна възраст, потърсете комбинирана количка. По-големи, по -здрави и обикновено по-издръжливи, тези колички са чудесно решение. Освен това много модели се предлагат с пълен набор от функции, които не само правят пътуването на бебето удобно, но и улесняват живота ви.

Обикновено комбинираната количка включва широка, удобна, добре подплатена седалка, опция за дълбоко накланяне на седалката, възможност за монтиране на седалката напред или назад, възможност за закрепване на столче за кола. Освен това тези модели се отличават с конвертируем дизайн, който расте с бебето – от кош за новородено, през столче за кола за малко дете.

Комбинираните колички имат и разтегателни сенници, здрави гуми с добро окачване, за да абсорбират удара. Оборудвани са и с голяма кошница за съхранение, телескопична дръжка (особено полезно, когато единият родител е висок, а другият е дребен), аксесоари като поставка за чаши или поднос за закуски.

Недостатъците на комбинираната количката са, че обикновено тези модели са обемисти и тежки.  Това е особено важно да се вземе предвид, ако родителите често използват обществен транспорт, изкачват се често по стълби или се движат по натоварени или тесни улици, посещават малки магазини.

Ако домът е малък или нямате достатъчно пространство, съхранението също може да е проблем.

Лека количка, тип чадър

Този тип колички са изключително леки и лесни за работа, докато сте в движение. Предимства на количката, която се сгъва като чадър е, че е лека. Често тя тежи под 15 килограма, може да се носи, а някои дори имат и дръжка за носене.

Тези модели са лесни за сгъване, което ги прави подходящи за багажника или качването на самолет, автобус или влак.

Макар и много леки, тези колички все пак имат полезни функции, като частично отпускане на седалката, разтегателен сенник, кош за съхранение и вграден държач за чаши или поднос за закуски.

Недостатъци на лека количка:

Ако търсите количка, която можете да използвате за новородено, това определено не е тя. Факт е, че има модели, които могат да бъдат сравнително безопасно за малки бебета, разполагат с адаптери за столчета за кола или приспособления за люлки, но не е препоръчително този модел да се ползва за дете под 6-7 месеца.

Повечето леки колички нямат възможност за конвертиране, което означава, че ако имате второ (или трето) бебе, вероятно ще трябва да закупите втора количка.

Двойна количка

Ако имате близнаци или разликата между двете деца е много малка, изберете двойната количка. Тя се предлага в два формата: едно дете седи зад другото, или рамо до рамо.

Предимствата са ясни – с една количка, возите две деца, има много място за съхранение. Но наред с това тези  колички са доста тежки, обемисти и по-трудни за маневри.

Все пак това е въпрос на личен избор, възможности и стил на родителите! Ако все още не сте направили избора за Вашето дете, препоръчваме ви да посетите онлайн магазин  Buba Toys, където ще откриете внимателно подбрани артикули и ценни съвети за тяхната употреба.