Пътеводител за успешна кариера

kariera

Пътят на професионалната йерархия според възрастта

Успехът в професионалната йерархия има своите правила и може би най-важното от тях е, че както хубавото вино отлежава с възрастта, то и стъпалата в нея се катерят с годините. Както се казва, търпението е добродетел.
Ако се доверим на изследванията, то статистиката е красноречива – човек достига пика си в професионалната област между 50 и 59 години, като през всеки период от живота си напредва стъпка по стъпка, докато достигне ръководния пост. Как обаче да подхождаме до тази възраст, за да не се окаже, че сменяме фирма след фирма, позиция след позиция и в крайна сметка сме далеч от желаната цел?! Да погледнем съветите на специалистите за всяка декада от живота ни.

От 20-30 годиниУчете се от най-добрите и разширявайте познанията си!
Току-що сте излязли от Университета и вече нямате търпение да започнете да покорявате света. Ще ви разочароваме – основната ви цел сега ще е да научите колкото се може повече за сферата, към която сте насочили интереса и усилията си. Слушайте, наблюдавайте и се развивайте. Добър съвет е да изберете личност, която харесвате и да черпите опит от уменията й като ваш ментор. Превърнете се в доверен човек и копирайте стила му (обичаме да казваме – „занаят не се учи, занаят се краде“). Основното в този етап е да си набележите конкретни, но реалистични цели.

15603

От 30-40 години Работете, влагайки мисъл за бъдещето!
Веднъж започне ли изкачването в йерархията, то е време ясно да наложите професионалното си присъствие. Разширете контактите си, продължете да се обграждате с хора, които могат да са ви полезни. Отделете внимание на шефовете си да забележат активността и желанието ви за развитие. Но не предлагайте безплатно опита и познанията си на всеки нов член в екипа, а само на тези, които могат да ви отвърнат със същото. Достигнете ли нова цел в кариерата, веднага започнете да планирате новото предизвикателство. Това са годините, в които трябва да вложите най-много енергия в търсене на успешна кариера.

i30276_w668

От 40-50 години Задръжте почвата под краката си!  

Със сигурност, след 40-годишна възраст, конкуренцията пред вас ще се засили, тъй като промяната на времената води до нови и млади мениджъри с по-актуални познания и умения. По тази причина, не се оставяйте течението да ви води по уредения живот, защото повярвате ли, че сте непоклатим, ви чака неприятна изненада.
Ако установите, че има области, в които сте неуверен по определени познания – изучете тънкостите й. Няма начин мениджър на успешна корпорация да не притежава умения с всички нови технологии и операционни системи. Опцията да правите презентация на дървената дъска, докато служителите ви боравят с Power Point е немислима.
Затова преди всичко друго се старайте да сте в крак с времето и да мислите в тон с него. Избягвайте да ставате част от драмите и клюките в офиса, защото те единствено могат да ви попречат в постигането на целите. Вече сте готов да атакувате ръководните постове с лоялност, опит и умения.

i30275_w668