Слънце, море и перфектен тен

Слънцето е източник на живот, здраве и красота. Лъчите му стимулират синтеза на витамин D в организма, подпомагат минерализацията на костите и не на последно място – правят ни по-щастливи. Но!

Никога, никога не бива да забравяме, че освен наш приятел, то може да се превърне и в наш сериозен противник. Ако кожата ни не е правилно защитена, тя е подложена не само на сериозен риск от рак, но и на много други вредни влияния. Всяка жена трябва да знае, че UV лъчите са един от основните фактори за преждевременното състаряване. Те, както и действието на други предпоставки, водят до увреждане на колагеновите и еластиновите влакна, до образуването на пигментни петна и не на последно място до силна дехидратация.

Всички тези фактори говорят само едно – надеждната слънцезащита е жизнено важна за здравето и красотата ни. И ако искаме да се насладим на едно прекрасно лято, задължително трябва да знаем как да си я осигурим. Темата е изключително обширна, но за да ви бъдем максимално полезни, ще ви споделим няколко важни съвета.

 

Как да изберем правилните продукти според типа кожа? 

plaj 1

Нормална кожа 

Дамите, които са с такава, са истински щастливки, които имат всички предпоставки да се сдобият с уникален тен. При нормалната кожа вероятността от раздразнения, поява на пигментни петна и силна дехидратация е най-малка, затова и може да се заложи на разнообразие от текстури, формули и средно висока слънцезащита. Започнете със SPF 30, а след като съберете малко тен, можете да преминете и на по-нисък фактор. Имате свобода да заложите както на овлажняващ продукт, така и на такъв, обогатен с подхранващи масла – всичко зависи от личните ви предпочитания.

 

Мазна кожа 

Тя е изключително взискателна, когато става дума за слънцезащита. Прекомерното изпотяване на плажа, съчетано със силното отделяне на себум, е предпоставка за възпаления и раздразнения. Трябва да знаете и че излежаването на слънце НЕ подпомага лечението на акне. Много хора си мислят обратното, защото действително загарът премахва и прикрива пъпките. Но това е само на ниво епидермис. В дълбоките слоеве на кожата проблемът остава и в последствие дори се изостря. Това се дължи най-вече на загрубяването на епидермиса и запушването на порите и затова трябва да следвате определени правила в грижата за красотата си.

Ексфолирайте лицето си с нежна скраб минимум веднъж в седмицата. Минимум! В същото време обаче не бива и да прекалявате – 2-3 пъти са достатъчни. Задължително използвайте специална слънцезащита за лице с фактор SPF 50. Текстурата й трябва да бъде флуидна, а формулата силно хидратираща и матираща, за да се справите с прекомерното омазняване. За тялото също изберете овлажняващ продукт с по-лека текстура – мляко, спрей, пяна, но не и олио. Формулата му трябва да е без тежки масла, защото те ще запушат порите. Тук отново е добре да заложите на SPF 50, а в последствие можете да намалите до SPF 30 и SPF 50.

 

Суха кожа 

Тя е изключително чувствителна и затова излагането на слънце е огромно изпитание за нея. Сухата кожа по принцип е склонна към по-бързо състаряване, а събирането на тен ускорява този процес още повече. Предразположеността към силна дехидратация, загуба на липиди и склонността към алергии също са характерни за нея. Изводът е, че тя се нуждае от максимален слънцезащитен фактор – SPF 50+, продукт с богата текстура и хидратираща и подхранваща формула.

 

Важно е да знаете… 

plaj 2

На плажа се нуждаете от специална слънцезащита за лице 

Дори дневният ви крем да е с SPF 15, той няма да ви спаси от изгаряне, когато събирате тен, защото UV облъчването е много по-интензивно от обикновено. Трябва да заложите на минимум SPF 30, а най-добре на SPF 50+. Много е важно и да не нанасяте лосиона си за тяло върху лицето, защото тежката му текстура ще запуши порите и може да ви навлече сериозни проблеми като възпаления и алергии. Има специални продукти за лице с олекотени формули и е важно да заложите именно на тях.

 

Нанасяйте слънцезащитата си щедро и начесто 

За цялото си тяло се нуждаете от количество лосион с размера на топка за голф. Добре е първото нанасяне да бъде 20 минути преди излагане на слънце, а след това да обновявате продукта след всяко къпане във водата. Слънцезащитата се отмива и това излага кожата ви на опасност от изгаряне.

 

След плаж хидратирайте кожата си добре 

Това е изключително важна стъпка, ако искате да запазите еластичността й, младостта й, а и красивия й тен. Независимо колко добре сте се погрижили за нея на плажа, след слънчева баня кожата неминуемо е силно дехидратирана и се нуждае от овлажняване и ударна доза антиоксиданти. Такива са зеленият чай и витамините А, С и Е, така че е добре те да присъстват във формулата лосиона ви за тяло. Най-добре е да се спрете на специален After Sun продукт, а ако вашата кожа е склонна към алергия, изберете такъв, който съдържа алантоин или други успокояващи съставки.

Бюлетин