Смехотерапията

Смехотерапията – доказан метод за въздействие върху здравето

Знаете ли кой е един от най-популярните методи за лечение на Запад? Това е смехотерапията, която има способността да извърши чудеса с организма ви.

nastol.com.ua-565
Защо е ефективна?
Според психолога, д-р Моника Балаян, преминала обучение при специалисти в Русия, Германия, Холандия, Франция, САЩ, ефектът от терапията е мигновен – подобрява имунитета ви дори и само с пет минути искрен смях. Тя помага при редица заболявания – от бързото възстановяване на чревната функция, през подобряване регулирането на кръвното налягане, проблеми с щитовидната жлеза, стреса, дори и до тежка астма.
„Веднъж ликвидирани със смях, проблемите със здравето не се връщат обратно“, категорична е Моника. Тя обяснява това с трансформация в организма, която променя изцяло функционирането му в правилната посока.

Как действа смехотерапията? 
При нея се използва терапевтичен смях, в който участва всяка клетка от организма – по начина, по който се смеят децата например. Неслучайно именно детството се посочва за етапа от живота ни, в който най-лесно чувстваме щастието, тъй като все още сме необременени от заобикалящата ни среда.  Идеята на терапията е да ни върне обратно точно този смях, при който чувстваме еуфорията до последната й частица, а в него се включват всичките ни вътрешни органи, мускули. Ето защо е най-полезно смехът да е дълбок и да се усеща дори в корема. Ако се смеем дълго по този начин, дори се уморяваме, но това е приятна умора. А ефектът освен физически, е и психически.

den-na-usmivkata

„С подобна терапия хората се освобождават от обиди, негативни емоции, от страховете си. Важно е обаче да се смеем осъзнато, а не изкуствено. Единствено така човек ще има увереността да се справи с всяка ситуация и да се научи да мисли позитивно, променяйки житейския си мироглед“, разкрива д-р Балаян.

Смехът като лекарство от историята
Още от древни времена съществува поговорката, че смехът е здраве. Освен теорията обаче, има и много практически доказателства, като например историята на американския журналист Норман Казинс. Един от най-големите поддръжници на метода и популяризацията му, той е спечелен за каузата, след като се излекува от тежко автоимунно заболяване именно след смехотерапия. След него, идва и бум на лечението през 80-те години на миналия век.
За финал ще използваме и думите на самата Моника Балаян – „ако смехът е изгревът, то усмивката е зората“.  Усмихвайте се. Оттам насетне вече смехът и сам ще дойде.

index-фйгкйг

 

Бюлетин