Тъмната половина на вегетарианството

На пръв поглед вегетарианството е толкова полезно за здравето. Редица специалисти от цял свят препоръчват ограничаване на месото, като тези съвети са особено препоръчителни за подрастващите. Извън моралната страна на въпроса, фактите са, че в същността си човекът не е месоядна натура.

Макар този тип хранене да е заложен в биологията ни, приспособяването към него е въпрос на личен избор. Откъм физиология, храносмилателният ни тракт наподобява най-много този на тревопасни растителноядни животни, така че съвсем логично е месото да не е първи избор от здравословна гледна точка. Както често се случва обаче, оказва се, че която и да е крайност е негативна. vegetarian

Вегетарианството – риск за булимия 

„Вегетарианството има и лоша страна“, разкрива д-р Дейвид Кац, директор на Изследователски център за превенция към Медицинския университет в Йейл. Основните му мотиви са, че особено, когато говорим за тийнейджъри, то този тип хранене е изключително вреден.

Според него, вегетарианците използват нездравословни, дори опасни методи за отслабване и поддържане на фигурата си в сравнение с поддръжниците на мръвката – диетични хапчета, диуретици и всички подобни средства, предизвикващи повръщане и съответно, водещи до булимия.

„Младите вегетарианци са по-склонни към нередовно хранене и нарушения в режима си. По принцип растителната храна може да се препоръчва на всеки подрастващ, но когато юношата сам избира този път, е редно да разберем защо го прави. Изследванията показват, че в много случаи това е сигнал за помощ“, допълва той.

За и против месото

Както вече споменахме, вегетарианството е преди всичко въпрос на личен избор. И за всички, които поддържат тези принципи, истината е в една балансирана вегетарианска диета.meat

„По принцип ползите са налице. Тези хора ще имат по-добро кръвно налягане, умерен холестерол. Истината е, че да се храним с растения е заложено в природата ни и особено в сравнение с типичната американска бърза кухня, сравнението е направо безмислено. Така че, ако се уверите, че мотивите на детето ви не са свързани с типичната младежка суета, подкрепете го в решението му“, завършва д-р Кац.

Бюлетин