7 Анти грип храни

Зимните месеци са най-коварното време от годината за нашето здраве. Сезонът на отрицателните температури крие редица опасности за отличното ни здравословно състояние, като особено трябва да внимаваме при върлуващ грип. Добрата новина е, че той все пак може да бъде избегнат, като освен задължителните ваксини и честото миене на ръцете, е важно и как се храним. Ето и кои са най-полезните вещества в това отношение:
Витамин C – най-силният враг на вирусните заболявания е именно витамин C. Освен, че можете да го купите от всяка аптека във вид на подсилващи хапчета или ампули, се съдържа в плодове и зеленчуци като чушки, лук, спанак, портокали, лимони и дори касис. Това е веществото, което повишава устойчивостта на организма, като увеличава усвояването на желязо, намалява кръвното налягане и подобрява дейността на белите кръвни телца.
Витамин D – с важна роля за имунитета ни, той регулира нивата на калция и фосфора в организма ни. Съдържа се в най-големи количества в храните с високо съдържание на белтъчини като рибата, млечните, продукти и яйцата, а също така и в зелените листни зеленчуци.
123
Женшен – познат от векове в Азия, неслучайно е наречен „коренът на живота“. Подсилва много имунната система със сложната си формула, която освен всичко друго, облекчава и умората. Може да се купи като добавка, като препоръчителната доза е между 1 и 2 грама сух корен или 200 мг. Екстракт за около 15-20 дни, след което е нужна месец пауза.
Пчелни продукти – освен, че женшен-ът често се комбинира с пчелно млечице, като цяло медът има доказано положително влияние и подсилва до голяма степен организма, засилвайки съпротивителните му сили.
Цинк – има ключова роля в битката с острите вирусни заболявания, подпомагайки имунната система. Качествата му елиминират по-бързо инфекцията и притъпява симптомите. Въздейства както върху тимусната жлеза, така и върху мускулите. Съдържа се в най-голяма степен в различните видове месо и рибата.
Ехинацея – една от най-лечебните билки въобще, с доказан ефект срещу възпалителния процес, особено на гърлото и ушите.
Чесън – може и да не помага на добрия дъх, но пък е изключително полезен за здравето. В него се съдържа веществото „германий“, което помага против умората, стабилизира работата на дебелото черво, предотвратя образуването на тумори, помага при съсирването на кръвта, а дори и само няколко скилидки дневно държат далеч всякакви простудни и вирусни инфекции.

Бюлетин