Великите тайни на водата

Защо се нуждаем от водата, какво количество ни е нужно и всичко, което трябва да знаем

voda-1

Слънцето огрява с пълна сила, температурите рязко скачат, а топлите дни сякаш ни нашепват „време е, време е“. Да, време е да се вземем в ръце след мразовитата зима, в която организмът ни нашепваше най-вече, че ни се спи, мързелува и презарежда с въглехидрати.
Резултатът са 5-6 килограма в повече и възможно най-кратко време през огледалото, особено в моментите, в които не сме навлечени с дрехи. Лятото обаче идва и ако имаме желание да плажуваме, без да се притесняваме от фигурата си, е време да се вземем в ръце. А една от най-лесните стъпки да свалим излишното тегло е просто да пием повече вода.

voda-2

Чудодейната сила на водата
Специалисти доказаха, че само две чаши преди хранене ще помогнат да поддържаме перфектни мерки, поради въздействието, което водата има върху хранителния режим. Според професор Бренда Дейвид от щата Вирджиния, освен, че разгражда веществата в организма, водата намалява чувството за глад и по този начин намалява и дневния прием на калории. Ефектът обаче съвсем не е само здравословен, тя помага и за нормалното функциониране на бъбреците, а също така и да запазим красивата си кожа.

voda-3
По колко вода да пием дневно?
Консумацията на минералната вода расте с около 15-20% в световен мащаб всяка година, като според статистиката само у нас годишно се изпиват близо 400 млн. бутилирани литра. Разбира се, съвсем не е казано, че трябва да заложим единствено на минерална, тъй като прекалено честата й употреба може да е „нож с две остриета“ и по-скоро да ни навреди с високото съдържание на минерални вещества , затова е далеч по-удачно да я редуваме с нормална вода.  Количеството, което специалистите препоръчват е по 35 мл. на килограм от теглото, макар, че мъжете имат нужда средно от поне един литър заради по-голямата си мускулна маса и повишената дейност на потните жлези. Най-точният индикатор за хидратацията обаче е просто да проверим урината си – колкото по-светла е, толкова по-добре. В случай, че е в по-тъмна или кафява гама, това е знак да повишим съдържанието вода в организма.

voda-4
Как да не забравяме да пием вода

Ако притежавате смартфон, както повечето хора в България, съществуват редица мобилни приложения, които изчисляват нужното количество вода и в зависимост от периода, който сме избрали, и ни подсещат, че е време да консумираме няколко глътки със забавен сигнал, напомнящ течаща вода.

Как да си направим жива вода
На много места в България, ще видите стари хора, които се редят на опашка пред различни извори, за да си налеят т.н. „жива вода“ – със славата на доказан лек, който съживява и подмладява организма. Ето и една бърза рецепта как да си направим сами, по метод на популярния с нетрадиционната си медицина руски лечител Генадий Малахов.  
Поставяме съд с вода в камерата за 4-5 часа. През това време в стените на съда и по повърхността се образува лед. Водата се излива в друг съд, а ледът се изхвърля (заради съдържанието на молекули на тежката вода, която замръзва при 3-4 градуса, а необходимата за организма замръзва при минус 1). Новият съд с вода отново се слага в камерата. Престоява там, докато 2/3 от нея замръзнат. Незамръзналата вода се излива, а ледът, останал в съда е замръзнала протиева вода. След разтопяване, се консумира.

 

 

Бюлетин