Как да социализираме детето чрез игри

Един от най-ценните уроци за всяко дете започва още в началните му години. И той е, че всичко, което то вижда около себе си, отразява неговото разбиране на света. Начинът, по който ще се почувства и как ще възприема заобикалящата го действителност, са в основата на характеристиките на неговата личност в последствие. Това е урок и за родителите, защото те са тези, които трябва да опишат с думи реалността и да научат детето какви са нещата, които я съставят и за какво служат.  Колкото по-естествен е този процес на учене, толкова по-голям е ефектът от него, така че защо да не опитаме да подходим малко по-закачливо, с помощта на игрите?

New-Plastic-Educational-Toy-Balance-Stacking-Chairs-for-Kids-font-b-play-b-font-at-desktop

Когато използваме този метод, който може да бъде подплатен със специални устройства от типа на смартфони, таблети или обучаващи играчки, децата „попиват“ информацията  с удвоена сила.

„За родителите е важно да се обмислят всички варианти за развитието на бебето. Нека се създаде среда, насърчаваща комуникационните му умения и ерудиция“, съветват психолозите. Важно е обаче да внимаваме с поощряването на състезателния дух на малчугана – той може да не е сред най-бързите, най-силните и т.н. и подобна игра всъщност да му създаде комплекс на малоценност. От друга страна, детето не бива да остава с впечатление, че победата е на всяка цена и да смята, че, ако тя е негова, това го превръща в свръхчовек. Ето и няколко ориентира, които ще ви помогнат да се справяте по-добре с мисията си на обучаващи:

 

first_day_of_school

Визуални и реални примери 

„Когато разкажеш на едно дете правилата на движение, то няма да ги запомни. За целта са нужни реални примери – експертите съветват да се създаде детска площадка в близост до къщата, да се нарисува с моливи пешеходната пътека или просто родителите да му покажат нагледно как се пресича улицата. Друг важен елемент е родителите също да участват в игрите. Когато има реален пример пред себе си, децата са далеч по-склонни да запомнят кое е правилно и кое не.

Играчките 

Определящ момент в развитието на бебето са играчките, с които то прекарва много време. Важно е да се знае, че с тях получава впечатление, в зависимост от което, ще основе своя избор в бъдеще.

„Имах случай, в който купих на дъщеря си кукла, за която мечтаех през цялото си детство. Едва по-късно разбрах, че тя по-скоро се е плашила от нея“, разкрива млада майка. Не правете грешката да съдите от самия себе си за желанията на децата. Не се страхувайте да му дадете възможност за избор и уважавайте мнението му.

„Когато сме прекалено властни, потискаме желанието му да се изявява и така създаваме психологическа бариера, която ще му попречи да се развива положително за в бъдеще“. Насърчавайте избора на детето и имайте предвид, че технологичната еволюция предлага неподозирани до скоро възможности.

6330748

Ако разполагате с iOS устройство, опитайте да смените дървения ксилофон с интерактивна игра – приложения като Baby DJ или Sago Mini Sound Box, са страхотен вариант и са далеч по-атрактивни от повечето играчки в магазина. Не забравяйте обаче, че всяка игра трябва да заинтригува детето, независимо дали става дума за конструктор Лего или музикален учител. Важно е да му разкажете основните правила и да му покажете начина, по който да я използва.

Игри на дисциплина и ред

Способността да научите детето на компромиси е много важна. Ако едно дете събира пъзел, но после не желае да ги подреди в кутията обратно, предложете му да го направите заедно, като например се състезавате кой ще върне повече парченца за по-малко време. В същия смисъл, участвайте заедно в ролеви игри с практическа стойност – бършете заедно масата, метете пода, бършете прах. Покажете му как се разполагат стрелките на часовника, за да знае по кое време се вечеря, кога се ляга в леглото, кога е време за разходка.

Mother and daughter having fun blowing foam in the kitchen
Може да използвате този трик и в готвенето – нека размесва заедно с баба тестото за пица например или пък преговаряйте имената на зеленчуците, докато ги режете за супата. Разбира се подобни уроци има във всеки компютър или таблет, но те не могат да ви дадат топлотата на личния контакт. Научете го да използва приборите за хранене, следвайки правилата на етикета. Като цяло всички знания и умения могат да бъдат поднесени под формата на игра, така че то да ги заобича, а внимателното насочване да го доведе до взимането на правилните решения.