Как да преживеем развода

Статистиката сочи, че в повечето случаи инициатори за раздялата са дамите. Оказва се, че изконната женска мечта за семейство и дом вече не е актуална. Най-често срещаните причини за скъсване на брачните окови са „несходство в характерите“, изневяра, пристрастеност към алкохол, наркотици и хазарт. Разводите са в пъти повече в големите градове, отколкото в малките населени места. И така наречената „криза на средната възраст“ също намира своето отражение в скъсването с дългогодишния партньор.

Divorce-or-Dissolution

Каквито и да са мотивите за тази важна стъпка, трябва да сте уверени не само в правилността на решението, но и в собствените си сили – дали ще ви стигнат, за да преодолеете последствията.

„Обмисляхме какво да направим: да отидем на Бахамските острови или да се разведем. В края на краищата решихме, че Бахамските острови е удоволствие само за две седмици, докато добрият развод остава за цял живот“ – Уди Алън.

„Добрият развод” не е оксиморон или игра на думи – раздялата може да бъде успешна, дори и на пръв поглед това да изглежда невъзможно. Разводът е вид проект в перспектива – когато миналото вече няма значение, залагаме всичките надежди на бъдещето. Възниква обаче един  проблем – настоящето. Как да преживеем и да се справим с разпада на семейното гнездо, тук и сега.

За да продължите напред, трябва да се справите със собственото си самочувствие и отношението към утрешния ден.

 

Огледален ефект

Woman Looking at Reflection

По време на брака до голяма степен зависим от мнението на своя партньор. В резултат на продължителния съюз започваме да се възприемаме изкривено – през погледа на своята половинка. Казано по-просто, ако партньорът ни мисли, че сме безхарактерни, независимо дали за това има реална причина или не, ние неволно започваме да гледаме на себе си по този начин. Ето защо внезапното отсъствие на „огледало“ под формата на съпруг или съпруга понякога води до объркване какви сме в действителност. Важното е да намерим баланса, да разбираме и приемаме себе си – вече като самостоятелен човек. Тогава разводът, дори и болезнен, неизбежно ще ни върне адекватната самооценка.

Защо човек, преживяващ краха на брака, често бърза отново да си намери половинка? Това не е само поради страх от самота, но и невъзможност да разберем себе си. Новият партньор, който автоматично става заместител на старото ни „счупено огледало“, има какво да гледа. Специалистите обаче съветват да спрем да търсим огледало и да погледнем вътре в себе си.

 

Устремени към бъдещето

TimeHealsAll

Психолозите твърдят, че жените, преживели развод, никога не се възстановяват напълно след него. При мъжете положението е различно – постразводният период ги обхваща години по-късно. Да, миналото осакатява бъдещето, но можем да окажем максимална съпротива на „тъмните сили“ и да не позволяваме да влияят върху новия ни живот. Гледайте само напред и не се обръщайте назад. Изграждайте нови връзки от позицията на своя опит, но дотолкова, че той да не ви дърпа към дъното. Ако в предишния си брак сте се сблъскали с изневяра, имайте едно наум занапред, но не позволявайте на съмненията да ви „ядат“ непрекъснато и да провалят новата ви връзка. Помнете, че хората са различни и мислене от типа „всички жени/мъже са еднакви“ не работи във ваша полза. Моментът на прехода между минало и бъдеще изисква да не се криете и да не заравяте глава в пясъка. Търсете смисъл във всеки ден, постепенно научавайки тялото и душата си на спокойствие. Времето лекува, а времето е всяка изминала минута. Бъдете дейни и енергични, но обезателно намирайте време да останете сами със себе си, да се глезите и да разпускате. Не се страхувайте да се върнете в празния апартамент, защото там ще намерите най-добрия ви приятел – себе си.

Един от най-големите врагове при справянето с развода е чувството за вина. То се наблюдава предимно при жените. Дамите много често се обвиняват за края на връзката, дори и реално нещата да стоят точно обратно. Не позволявайте на чувството да ви завладее. Може да съжалявате за това, че не сте успели да спасите брака си, но да се обвинявате за всичко – забравете за това. Вашата задача е да запечатате миналото, да го привържете с тежък камък и да го изхвърлите във водата… поне за времето, през което се „лекувате“. Години по-късно може да се върнете назад и да погледнете нещата от друг ъгъл.

Всичко в живота е въпрос на гледна точка. Дори разрушително събитие като развода може да се възприеме за един труден, но и важен житейски урок. Повод да опознаем себе си и причина да започнем на чисто.