Децата: упътване за употреба

Изобщо няма да се отплесвам в сложи обяснения колко отговорно и често стресиращо е да бъдеш родител. Както и колко е прекрасно в същото време. Излишно е, защото тези, които го живеят, вече знаят за какво иде реч, а другите нямат нужда да чуват.

Преди известно време посещавах „Работилница за родители“, организирана от Unicef и си изкарах приятно, докато със себеподобните нищехме нещата, които ни притесняват и радват. В случая искам да споделя списъка с 10 съвета към родителите, които ни връчиха на последната лекция. В него няма нищо изключително и нечувано, но пък мисля, че ще е от полза да му хвърлите един поглед.

Small boy talking to his mother

За мен лично много „вървежен“ се оказа подходът по-скоро да хваля дъщеря си, когато се държи добре, отколкото да й правя забележка, когато е сгазила лука. Като знае, че се радвам, когато сме в хармония, сякаш се стреми да има повече такива моменти. Не че няма и от другите… И последно – непременно запомнете точка 10. Важно е за вас и за тези, около вас!

1. Когато детето иска нещо да ви покаже, ако и вие възможно, спрете да се занимавате с това, което правите, и му обърнете внимание. Важно е често да прекарвате известно време в правене на нещо заедно – нещо, което и двамата обичате.

2. Давайте на детето много физическа нежност – повечето деца обичат прегръдки, глезене, държане за ръка. Разберете какво и в каква степен обича вашето дете.

picture of happy mother with baby over white

3. Разговаряйте с детето за нещата, които го интересуват, и споделяйте някои моменти от деня си с него. Разказвайте му по нещо от това ,което ви се е случило, докато не сте били заедно.

4. Когато детето направи нещо, което ви харесва и искате, това да се повтори, дайте му обратна връзка (например: Благодаря ти, че веднага си прибра играчките).

5. Децата по-често се държат лошо, когато име е скучно, затова им предоставете повече интересни дейности, с които могат да се занимават вкъщи или навън (например пластелин, боички, чаршафи, от които да си направят къщичка).

Teacher and child are playing with building bricks in preschool

6. Учете детето си на нови умения. След като му покажете вие, му дайте възможност да опита само и не пропускайте да го похвалите за успеха или да го окуражите да опита отново, ако дейността не му се отдава от раз.

7. Поставете ясни граници за приемливо поведение. Седнете и разговаряйте за правилата вкъщи и за последиците от тяхното нарушаване.

8. Ако детето се държи лошо, запазете спокойствие и му кажете ясно да престане да се държи така. Обяснете му обаче и какво бихте искали да прави вместо това (например: Престанете да се биете, играйте си с количките заедно). Не пропускайте да го похвалите, ако ви послуша.

AHS - dad and girl talking on bed
9. Имайте реалистични очаквания. Всички деца понякога се държат лошо и неизбежно се налага поставянето на граници. Стремежът да бъдете съвършен родител може да ви причини фрустрации и разочарования.

10. Грижете се за себе си. Трудно е да бъдете спокоен и ведър родител, ако сте под стрес, измъчени или депресирани. Опитайте се всяка седмица да намерите време да се отпуснете или да правите нещо, което ви доставя удоволствие.