Да победим комарите

Летният сезон и горещите температури определено имат своите достойнства, но за съжаление, няма как да пропуснем и някои неприятни моменти като например засилената битка с комарите.

1
Перспективата да се върнем от дългоочаквания излет сред природата с болезнени и сърбящи подувания на кожата, особено когато сме и с малки деца, е достатъчна дори да спре някои от нас да се насладят на слънчевите лъчи. Ето защо решихме да потърсим всички възможни варианти как да се преборим с досадните насекоми.


Практичен съвет

Нужно е да знаете, че комарите са най-активни рано сутринта или пък по свечеряване. Те се ориентират спрямо визуални, топлинни и обонятелни стимули, така че е добре да вземете мерки именно спрямо тези показатели. Ако предвиждате да се разхождате навън по това време, се облечете плътно и с прилепнали дрехи, така че да не оставяте разголени рамене, ръце и крака. Цветът, който привлича комарите е тъмният, така че заложете на светли тонове.

комари 2

Сходна е ситуацията и с парфюмите и лосионите за тяло – категорично избягвайте тези със сладко ухание, те моментално провокират вниманието на кръвопийците, които могат да се ориентират по миризмата дори на разстояние от над 36 метра.

Сладкото е добре да се избягва и при консумация на алкохол, тъй като постъпилата в кръвта захар прибавя подобен аромат в кръвта ни, а безпогрешния химически анализатор на насекомото моментално го ориентира към жертвата. Тук вероятно е любопитно да отбележим, че хапят единствено женските комари (макар че едва ли това ще ни накара да изпитваме особена симпатия към мъжките). Потта и усиленото дишане също привличат вредителите, така че преди разходка е добре да вземете и бърз душ.
Домашни средства срещу комарите 

Една от най-популярните бабини рецепти е консумацията на чесън, но пък едва ли можем да си позволим да се застраховаме често по този начин, когато ни предстоят социални контакти. За сметка на това, ароматът на лавандула е страхотен помощник в това отношение, дори в райони, в които се отглежда растението, никога няма да намерите комари.

комари 3

Това логично се използва и от козметичната индустрия, която го използва за направата на етерични масла. Сходен е ефектът и от маслото от лимонена трева (т.н. „цитронела“). Единственият проблем е, че двете пазят максимум до час време, като дори това от цитронела би могло да доведе и до алергична реакция. Решението е да отглеждаме двете растения в саксия на терасата или в помещението, в което прекарваме по-голямата част от времето си. Макар и със спорен ефект, срещу комарите се препоръчват още и карамфил, лайка и т.н.
На помощ в аптеките

Фармацевтиката също играе основна роля в предпазването ни от комарите, като в аптеките у нас се предлагат най-различни средства за спасение от ухапванията.

– Аутан – особено популярен вариант е новото поколение аерозол спрей. Той се впръсква върху кожата, като бързо засъхва и предпазва в продължение на 4 часа. Има лек аромат на лимон, но за съжаление не се препоръчва за деца под 3 години. Съществува и във вариант на стик гел.

– Raid – особено подходящ за през нощта. Има го във вид на таблетки, които впръскват аромат чрез електрически изпарител, също така и като спрей, който се нанася върху кожата и предпазва до 4 часа. Не се препоръчва за деца под две години.

– Гривна срещу комари – вариантът, който е най-препоръчителен за подрастващото поколение, са именно гривните, които предпазват детето по време на разходки в парка, гората, на морето и т.н. Те са със сменяеми пълнители с различни естествени есенции и според производителите, предпазват до месец. Предлагат се в различни цветове – розов, жълт, оранжев, зелен, син и се поставят на ръката или крака.

комари гривни
Как да си приготвим сами лосион против комари? 

Стара бабина рецепта препоръчва да накиснем 100 г. зърна от карамфил в 1/2 литър чист спирт. Сместа се разбърква сутрин и вечер, а на четвъртия ден добавяме 100 мл бебешко олио (може да го замените с масло от бадем, сусам, лайка, лавандула или копър). Намазва се върху ръцете и краката и държи комарите на разстояние за няколко часа.
Помощ и от смартфона

Изследвания през годините доказаха, че кръвопийците могат да се гонят и чрез звук (предполага се, че ултра звук с честота от 7000 Hz, който, за съжаление, се долавя и от човешкото ухо). Както се казва обаче, въпрос на приоритети.

комари

Ако разполагате със смартфон, може да изберете различни приложения, които използват именно това средство. Така например, сред потребителите на Apple е популярна програмата Anti Mosquito 3.1, а сред тези на Android има доста варианти, сред които и лаконичният „Звуци против комари“.
Ако вече сме ухапани? 
В аптеките, за намаляване на локалния сърбеж на ухапаното място, се препоръчват Фенистил Гел, лосион „Калмакс“ и Алергозан. Ако обаче, ви допадат домашните средства, то можете да пробвате някои доказани рецепти.

– Една чаена лъжичка сода се разбърква в чаша вода, със сместа третирате проблемната зона.

– Сок от живовляк или черен бъз ще помогне мястото да не се подуе, ако го натъркате веднага. За целта е нужно единствено да използвате едно-две листа, с които да разтъркате добре.

– Ако не ви притеснява известен дискомфорт, използвайте и винен оцет. Ще ви щипе за няколко минути, но ще неутрализира сърбежа.

– Смачкайте една скилидка обелен чесън с малко вода, колкото да се получи гъста каша, наложете и обвийте с мокър бинт.